Rozdajemy Konstytucję mieszkańcom województwa!

– Dziś nie czas na referenda, najpierw trzeba przestrzegać obowiązującą Konstytucję, szanować jej zapisy, a dopiero potem powinno się debatować o ewentualnych zmianach – powiedział w Szczecinie Dariusz Wieczorek, przewodniczący zachodniopomorskiego SLD.

W ten sposób odniósł się do zgłoszonego dziś przez prezydenta Andrzeja Dudę wniosku o przeprowadzenie referendum konstytucyjnego. Prezydent zaproponował 10 pytań, m.in. o JOWy, odwołanie do chrześcijańskich wartości, czy członkostwo Polski w UE i NATO.

– Jesteśmy dumni, że to nasza formacja najbardziej przyczyniła się do przyjęcia najważniejszego aktu prawnego w Polsce. Na czele sejmowej Komisji Konstytucyjnej stali m.in. Aleksander Kwaśniewski i Włodzimierz Cimoszewicz. Chcemy o tym przypominać, gdyż jest to dokument, który odpowiada standardom przyjętym w dojrzałych demokracjach w Europie i na świecie – przypomniała prof. Czesława Christowa, była senator z ramienia SLD.

Politycy SLD skrytykowali również zmiany ustaw dotyczące Sądu Najwyższego przeprowadzane w ekspresowym tempie przez PiS. Podkreślili, że prof. Małgorzata Gersdorf w myśl Konstytucji została wybrana na 6-letnią kadencję i żadne ustawy nie mogę tego zmienić. Wyrazili również swój niepokój, że wprowadzane zmiany mogą odbić się na obywatelkach i obywatelach, gdyż wprowadzą zamieszanie prawne.

Po briefingu politycy SLD rozdawali na placu Rodła egzemplarze Konstytucji. Egzemplarze można odbierać równiez w biurach SLD na terenie wojewóztwa. Zapraszamy!

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!